Om oss

Resan till brödlandet

Vi vill kunna erbjuda bröd som är gott, hälsosamt, rättvist, mättar och är vackert att se på. Vi vill bidra till att vår svenska landsbygd utvecklas så att den blir levande året runt istället för att bara leva upp under någon månad på sommaren när alla turister kommer. Vi hoppas även kunna inspirera andra till att våga starta småskaliga företag.

Resan till brödlandet

Det var en gång en man och en kvinna som levde ett bra liv tillsammans, var välutbildade, hade jobb som de någorlunda trivdes med men som ändå längtade efter att få arbeta med något som skulle kunna kännas jordnära och ursprungligt. De letade och letade. Den första anhalten på vägen blev trädgård och örter och under några praktikår trodde de att det var det de letade efter. Men livet ville inte så och resan gick vidare. Det blev höst 2005 och i och med det en resa till Jämtland och mässan Särimner (en årlig mässa för småskaligt mathantverk). Brödet fanns redan då någonstans i tankarna men att träffa livs levande människor som hade vågat satsa på egen verksamhet och valt nya vägar blev avgörande. Vi kom i kontakt med bakning i vedeldad stenugn och vårt liv fick en hel ny dimension. Fascinationen blev så stor att vi bestämde oss för att bygga en egen ugn och starta bageri.

När vi väl hade bestämt oss började en lång och mödosamt process för att ro vårt projekt i hamn. Vi har under tiden träffat de främsta inom bakning med surdeg, med ekologiska råvaror och i vedeldad stenugn och en mängd entusiastiska människor som har inspirerat oss. Genom Eldrimner (Nationellt center för småskaligt mathantverk, Jämtland) har vi utöver utbildningar kunnat skaffa oss ett nätverk som har stött oss genom hela processen vilket har varit helt nödvändigt för att kunna gå vidare.

Framme vid målet eller kanske vid första anhalten…

Vårt bageri invigdes 26/1-08. Det blev en dag som vi alltid kommer att minnas. Vi fick ovärderlig hjälp inför och under invigningen. Flera av bagarna som vi hade bjudit kom till oss, invigde ugnen och tog hand om all bakning. Våra barn tog hand om allt det praktiska så att vi kunde ha invigningsdagen till att prata med alla som kom med otroligt vackra blommor och olika gåvor. Vi var förstummade och kände en stor bekräftelse på att vi hade gjort något viktigt och värdefullt. Tiden går och nu närmar vi oss 10-års jubileum.