Vårt bröd

Bakning och råvaror

Vi bakar med olika tekniker för jäsning. Surdeg gjort på både vete och råg, poolish och /eller vanlig färskjäst, allt beroende på vilket bröd vi vill göra.  Vårt mjöl köper vi från olika ställen, vissa sorter är ekologiska och /eller närproducerade och ibland använder vi mjöl från större kvarnar. Förutom vete och råg använder vi i ett flertal bröd Spelt eller Dinkel.  Vi bakar vårt bröd för hand och därmed har alla bröd formats av våra händer och blivit hanterade varsamt och med respekt för råvarorna. Det känns viktigt för oss att kalla vår verksamhet för mathantverk. Som det hantverk det är ser alla bröd olika ut. Brödet tar lång tid att jäsa och därmed utvecklas smaken, aromen och hållbarheten. Bröd som syras och får jäsa lång tid är gott och hälsosamt.

I vårt grundsortiment har vi 7 bröd:

DurumbrödLevainBaguetterTossing, Lilla Blå och Frukt o Nöt. För detaljerad brödbeskrivning klicka här.

Durumbröd, Levain, Lilla Blå och Ciabatta bakar vi varje dag. Under höst, vinter och vår bakar vi dessutom franska Baguetter och vårt uppskattade Vitlöks- och Chilibröd på fredagar och lördagar. Tossing och Frukt  o Nöt bakar vi dagen före de ska säljas då dessa bröd måste mogna en dag efter att de gräddats. Vi har dem till försäljning varje dag vi har öppet. Dessutom bakar vi bullar varje dag, både kanel och vanilj och ibland har vi även kardemummabullar.

Våra brödpåsar är vaxade och brödet kan gott förvaras i dem. De grova bröden kan gärna lindas in i en duk, speciellt om de är nybakade, de tycker om att mogna omslutna och svalna i sin egen takt. Det enda som absolut inte fungerar när det gäller att förvara bröd är att lägga det i kylskåpet.

Förvarade på ett bra sätt håller de ljusa bröden ca 4-5 dagar. Baguetterna är bäst samma dag, går även bra dagen efter. De grova bröden håller ca 7-14 dagar. Alla bröd går att frysa men de grova måste mogna först.

När vi bakar baguetter så är de färdiga först av alla ljusa bröd. När vi öppnar (kl 11) är levain och durumbrödet färdiga. De grova bröden kommer efter det (de ska ändå inte ätas samma dag). I vanliga fall finns ”färdigt mogna” grova bröd från dagen innan så man behöver inte gå brödlös från bageriet! Sortimentet kan alltså variera beroende på när man kommer under dagen. Att tossing är slut kl 12 betyder inte att den fortfarande är slut kl 15. Vill man ha ett speciellt bröd är det säkrast att ringa och beställa.

Fotograf: Leif Milling