Vårt bröd

Bakning och råvaror

Vi bakar med olika sorter surdegsgrunder och använder ekologiska råvaror gärna lokalt producerade. Exempel på det är mjölet som kommer från Wästgötarna och rapsoljan från Bärby Östergård. Vi använder gärna gamla sädesslag och hoppas att flera stimuleras till att odla ursprungliga sorter. Vi bakar vårt bröd för hand och därmed har alla bröd formats av våra händer och blivit hanterade varsamt och med respekt för råvarorna. Det känns viktigt för oss att kalla vår verksamhet för mathantverk. Som det hantverk det är ser alla bröd olika ut. Brödet tar lång tid att jäsa och därmed utvecklas smaken, aromen och hållbarheten. Bröd som syras och får jäsa lång tid är gott och hälsosamt.

I vårt grundsortiment har vi 7 bröd:

DurumbrödLevainBaguetterTossing4-korn, Lilla Blå och Frukt o Nöt. För detaljerad brödbeskrivning klicka här.

Durumbröd och levain bakar vi varje dag. Under höst, vinter och vår bakar vi baguetter på fredag och lördag. De andra bröden bakar vi när det behövs. Rågbröd ska gärna mogna minst en dag innan vi säljer dem men oftast får de inte en chans att mogna utan fortfarande varma följer dem med kunden som har väntat i caféet på att brödet ska bli färdigt eller kommer tillbaka efter någon timma för att hämta det efterlängtade brödet. Rekommendationen är alltid: ”låt det ligga tills imorgon, det smakar bättre då och är lättare att skära” ..men kunden ler ofta lite förläget och säger ”visst jag ska göra det” ..och vi vet vad som väntar när brödet kommer hem..

Våra brödpåsar är vaxade och brödet kan gott förvaras i dem. De grova bröden kan gärna lindas in i en duk, speciellt om de är nybakade, de tycker om att mogna omslutna och svalna i sin egen takt. Det enda som absolut inte fungerar när det gäller att förvara bröd är att lägga det i kylskåpet.

Förvarade på ett bra sätt håller de ljusa bröden ca 4-5 dagar. Baguetterna är bäst samma dag, går även bra dagen efter. De grova bröden håller ca 7-14 dagar. Alla bröd går att frysa men de grova måste mogna först.

När vi bakar baguetter så är de färdiga först av alla ljusa bröd. När vi öppnar (kl 11) är levain och durumbrödet färdiga. De grova bröden kommer efter det (de ska ändå inte ätas samma dag). I vanliga fall finns ”färdigt mogna” grova bröd från dagen innan så man behöver inte gå brödlös från bageriet! Sortimentet kan alltså variera beroende på när man kommer under dagen. Att tossing är slut kl 12 betyder inte att den fortfarande är slut kl 15. Vill man ha ett speciellt bröd är det säkrast att ringa och beställa.

Fotograf: Leif Milling